Denna del av webbplatsen utgör ett digitalt arkiv över forskningsprojektet ”Pehr Löfling och kunskapens globalisering 1729–1756”, genomfört av Kenneth Nyberg med anslag från Riksbankens Jubileumsfond mellan 2011 och 2014. Nedan återges den populärvetenskapliga projektsammanfattning som skrevs i november 2010, strax innan arbetet inleddes, och på härifrån länkade sidor finns mer utförlig dokumentation över utgångspunkter, genomförande och resultat enligt följande:
Projektbeskrivning med referenslista (ansökningstexter ”steg 2”, maj 2010 – på engelska)
Aktiviteter som genomförts i anslutning till projektet 2011–2014
Vetenskaplig slutredovisning (mars 2015, finns även i engelsk version)
Publikationslista 2011–2014 (mars 2015 – på engelska)
Projektsammanfattning
Syftet med projektet är att utifrån den svenske botanikern Pehr Löflings (1729–1756) livshistoria undersöka den linneanska botanikens genomslag i Europa och dess användning i koloniala företag ur ett globalhistoriskt perspektiv. Löfling kom att verka i både Spanien och Venezuela i början av den period som enligt många historiker var ett avgörande skede i utvecklingen mot dagens globalisera(n)de värld, dvs. 1700-talets andra hälft. Ett av dess kännetecken var en kunskapsglobalisering till stor del dikterad av européer, där den linneanska systematiken allmänt anses ha spelat en nyckelroll för relationen mellan vetenskap och kolonialism.
Pehr Löflings liv och resor ger unika möjligheter att analysera, diskutera och knyta ihop olika aspekter och nivåer i denna tidiga våg av kunskapsglobalisering. Dels var han med och formulerade principerna för den linneanska botaniken, dels bidrog han till att sprida och etablera dem i Europa, och slutligen fick han som få andra möjlighet att tillämpa de linneanska idéerna i en kolonial miljö där de både utmanade och utmanades av inhemska kunskapssystem. Projektet handlar därför framför allt om de möten som uppstod mellan Löfling och den linneanska systematiken, mellan honom som linneansk ”apostel” och det spanska vetenskapssamhället samt mellan honom som europeisk vetenskapsman och de amerikanska ursprungsinvånarna.